Здраве

Паросмия лечение

Ако се интересувате от лечение на паросмия, то тогава трябва да прочетете тази статия. В нея ще ви обясним, какво е паросмия, както и може ли да се излекува. Имайте предвид, че тази дисфункция на обонянието, може да се дължи на различни фактори, така че консултацията със специалист е задължителна. Компетентни относно паросмията с УНГ лекарите и невролозите, с чиято помощ може да се измъкнете от това толкова неприятно състояние на организма ви.

Какво е паросмия?

Паросмия е състояние, при което мозъкът, не може да идентифицира правилно различните миризми. Настъпването на дисфункцията на обонянието, може да стане в следствие на мозъчни травми, тумори, бактериални инфекции, Covid 19 и други заболявания. В много от случаите пациентите изпитват непоносимост към миризми, които са били приятни за тях. Най-често това влияе не само на обонянието, но и на вкуса. Ето защо, когато има налице паросмия, потърпевшите не се хранят нормално, тъй като любимите им храни миришат неприятно.

В последно време много от хората, които са изкарали Covid-19, се сблъскват с паросмия. За тях миризмата на пържено, печено или варено, е повечето от отвратителна. Сравняват я с химически вещества, изгоряла пепел, метал, пластмаса или ацетон. За съжаление това състояние може да продължи месеци наред, а възстановяването настъпва след около година.

Как се провежда лечение на паросмия?

Най-често лекарите препоръчват лечение с витамин А, витаминB, цинк и / или антибиотици. Те обаче невинаги са ефективни. Множеството споделя, че въпреки лечението, няма положителен ефект върху паросмията. Най-добрият лечител в този случай е времето, но това не значи, че не трябва да проведете консултация с медицинско лице. Само така ще облекчите симптомите.

Експерти препоръчват да тренирате обонянието си, посредством излагане на различни аромати. Препоръката е да дишате лавандула или карамфил по 15 секунди всеки ден. По този начин развивате способност да разпознавате миризмите. Не бива обаче да се вдишват дълбоко парфюми или дезодоранти, тъй като те могат да доведат до нарушения в белия дроб.

Опасна ли е паросмията?

В зависимост от това, на какво се дължи паросмията, трябва да бъдем внимателни. Тя може да дойде в следствие на тежко и опасно заболяване, така че изисква специално внимание. Разбира се, само по себе си, неразпознаването на аромати, не е фатално, а по-скоро неприятно за страдащите. В крайна сметка след време, организма ще се погрижи да се възстановите изцяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest